İnternet 7/24

faydalı linkler

İnternet Bankacılığı’nda halen kullanılan sabit şifreler, en temel ve en kolay kullanım şekli olmakla birlikte, gelişen teknoloji yeni güvenlik uygulamaları ve bu uygulamalardan doğan açıkları kapatmak amacıyla daha fazla güvenlik sağlayan yeni olanakları da beraberinde getirmektedir.

Konuyla ilgili olarak, alınması gereken önlemler konusunda araştırma ve çalışmalar devam ettirilmekte olup, bu kapsamda VakıfAnahtar uygulamasına başlanmıştır.

Kullanımınıza sunduğumuz Vakıfanahtar cihazı “Tek Kullanımlık Şifre” üreten bir cihazdır. İnternet şubesine girerken, her seferinde farklı bir şifre üreterek, giriş güvenlik seviyesi bir derece daha artırılabilir. Farklı nedenlerle olsa bile kişisel bilgilerin ele geçirilmesi halinde internet bankacılığı işlemlerine giriş yapılabilmesi için VakıfAnahtar’ın üreteceği şifre gerekli olacaktır. VakıfAnahtar cihazı kullanarak internet bankacılığında ekstra bir koruma sağlanmış olacaktır.

ÖZELLİKLER

Neden Vakıf Anahtar Kullanmalı?

İnternet Bankacılığı’nda halen kullanılan sabit şifreler, en temel ve en kolay kullanım şekli olmakla birlikte gelişen teknoloji yeni güvenlik uygulamaları ve bu uygulamalardan doğan açıkları kapatmak amacıyla daha fazla güvenlik sağlayan yeni olanakları da beraberinde getirmektedir. VakıfAnahtar olarak siz müşterilerimiz için özel olarak üretilen “Tek Kullanımlık Şifre”yi sunarak, bu yeni uygulama ile Vakıfbank Şubesiz Bankacılık müşterilerinin güvenlik düzeyi arttırılmaktadır.

VakıfAnahtar tarafından üretilen şifreler sekiz haneli rakamlardan oluşmaktadır. Bu şifre, ikinci bir kez kullanıcının kendisi ya da diğer VakıfAnahtar kullanıcıları tarafından kullanılamamaktadır.

BAŞVURU ŞEKİLLERİ:

-Vakıfbank Şubesiz Bankacılık Müşterisi olan gerçek ve tüzel kişiler VakıfAnahtar sahibi olabilir.
-VakıfAnahtar’ı Vakıfbank Şubelerinden ve İnternet-724 Şubesinden 19.00 YTL. karşılığında satın alabilirsiniz.

TESLİMAT;

Şubelerimizden satın alınan VakıfAnahtar anında, İnternet-724 şubemizden sipariş edilmesi durumunda, adrese kargo ile teslim edilecektir.

VAKIFANAHTAR KULLANIM KILAVUZU;

VakıfAnahtar İnternet 724 te kullanıcı doğrulaması için kullanılan bir cihazdır. Cihaz, üzerindeki şifre üretme tuşuna her basıldığında tek kullanımlık bir şifre üretmektedir. İnternet 724 girişinde müşteri şifresine ek olarak cihaz tarafından üretilen şifrenin de girilmesiyle güvenlik düzeyi arttırılmaktadır. VakıfAnahtar tarafından üretilen şifre bir kez kullanıldıktan sonra tekrar kullanılamayacaktır.

Bilgisayarlar key logger, trojan, screen logger gibi yazılımlarla uzaktan kontrol edilebilmekte, İnternet 724 e girişte kullanılan şifre, sistem giriş kodu ve diğer kişisel bilgiler fark edilmeden kötü niyetli kişilerin eline geçebilmektedir.Bu tip bilgilere sahip olan kötü niyetli kişiler İnternet şubesi aracılığıyla hesaplarınıza ulaşabilmektedir. VakıfAnahtar kullanılarak bu tipteki istenmeyen durumlara karşı güvenlik düzeyi arttırılabilir. VakıfAnahtar tarafından üretilen şifre yalnızca bir kez kullanılanbildiğinden dolayı ifade edilen yöntemlerle müşteri şifresini ele geçiren kötü niyetli kişiler bilgilerini ele geçirdikleri kişiye ait VakıfAnahtar a sahip olmayacaklarından müşteri hesaplarına ve amaçlarına ulaşamayacaklardır.

Sahip olma:
VakıfAnahtar VakıfBank Şubeleri aracılığıyla temin edilebilmektedir. Şubeler cihaz bedelini tahsil ederek cihazı belirtilen VakıfBank Müşteri No ile ilişkilendireceklerdir. Dolayısıyla bir kişi ancak bir VakıfAnahtar sahibi olabilir.

İlk kullanım:
VakıfAnahtar üzerinde yer alan şifre üretme tuşuna ilk kez basıldığında cihaz ekranında “INIT” sembolü görünür. Cihaz ekranında “SNR” sembolünün görünür olması cihaz seri numarasının görüntüleniyor olduğu anlamındadır.(Cihazın seri numarası aynı zamanda cihazın arka tarafında da SNR…. Şeklinde yazmaktadır.) Şifre üretmeye başlamak için cihaz üzerindeki şifre üretme tuşu ekranda “OTP” sembolü görünene kadar (yaklaşık 10 saniye) basılı tutulmalıdır.”OTP” sembolünün ekranda görünüyor olması cihazın şifre üretmeye başladığı anlamındadır. Cihaz şifre üretmeye başladıktan sonra şifre üretme tuşuna her basıldığında yeni bir şifre üretecektir. Her yeni şifre üretme işlemi için üretme tuşu yaklaşık 2 saniye basılı tutulmalıdır.

Bloke ve blokenin kaldırılması:
VakıfAnahtar tarafından üretilen şifrelerin arka arkaya 3  kez hatalı girilmesi durumunda cihaz sistem üzerinde blokelenecek ve sistem gelen istekleri kabul etmemeye başlayacaktır. Sistemin gelen istekleri tekrar kabul etmeye başlaması için 444 0 724 aranarak 6 nolu seçenek aracılığıyla VakıfAnahtar üzerindeki bloke kaldırılmalıdır. Bloke kaldırma işlemini takiben senkronizasyon (Uyum) işlemi gerçekleştirilmelidir. Senkronizasyon işlemi aşağıda anlatılmıştır.

Senkronizasyon (Uyum İşlemi):
Arka arkaya 10 kez veya daha fazla şifre üretilmesi ve bu şifrelerden hiçbirinin kullanılmaması durumunda sistem daha sonra girdiğiniz şifreleri doğru olsa bile kabul etmeyecektir. Bu nedenle kullanılmayacağı durumlarda VakıfAnahtar la şifre üretmekten kaçınılmalıdır.
Sistemin VakıfAnahtar tarafından üretilen şifreleri tekrar kabul etmeye başlaması için 444 0 724 aranarak 5 / 6 nolu seçenek aracılığıyla VakıfAnahtar ile sistem arasında senkronizasyon işlemi gerçekleştirilmelidir. Senkronizasyon işlemi cihaz tarafından üretilen 2 şifrenin arka arkaya telefon aracılığıyla tuşlanması ile tamamlanmaktadır.

İnternet 724 te kullanım:
İlk kullanım işlemlerinin gerçekleştirilmesinin ardından VakıfAnahtar İnternet 724 te kullanılabilir hale gelecektir. İnternet-724 girişinde müşteri no ve müşteri şifresi girilmesinden sonra VakıfAnahtar sahibi müşteriler için yeni bir şifre sorma ekranı gelecektir. Bu ekranda VakıfAnahtar tarafından üretilen şifrenin doğru bir şekilde girilmesi ile işlemlere devam edilebilecektir.

Kayıp Çalıntı Bildirimi
VakıfAnahtar’ın kaybolması veya çalınması halinde;

444 0 724 ü aranarak kayıp çalıntı – bloke talebi iletilir.

Çağrı Merkezi tarafından VakıfBank Müşteri Numarası ve VakıfAnahtar blokelenir.

Bu aşamadan sonra müşteri internet bankacılığını kullanamaz hale gelir.

Kayıp Çalıntı Bildirim İptali
444 0 724 aranarak daha önce bildirmiş olan bloke talebini iptal talebi iletilir.

Çağrı Merkezi kimlik kontrolünün ardından vakıfBank Müşteri Numarası ve VakıfAnahtar
Üzerindeki blokeyi kaldırır.

Bu aşamadan sonra müşteri internet bankacılığını VakıfAnahtar ile normal olarak kullanmaya devam edebilir.

VakıfAnahtar’ı Devre Dışı Bırakma Talebi Bildirimi
Müşteri 444 0 724’ü arayarak cihazını kaybetmediğini ancak VakıfAnahtar yanında bulunmadığından dolayı cihaz olmaksızın internet şubesini kullanmak istediğini bildirir.

Çağrı Merkezi kimlik kontrolünün ardından müşteriyi “VakıfAnahtar Kullanımını Devre Dışı Bırak” durumuna alır.

Bu aşamadan sonra talep iptal edilinceye kadar VakıfAnahtar olmaksızın İnternet-724 ü kullanılabilir.

VakıfAnahtar Devre Dışı Bırakma Talebi Bildirim İptali
Müşteri 444 0 724’ü arayarak devre dışı bırakma talebini iptal etmek istediğini bildirir. Çağrı Merkezi kimlik kontrolünün ardından müşteriyi VakıfAnahtar kullanması zorunlu hale getirir.

Bu aşamadan sonra müşteri VakıfAnahtar ile ürettiği şifre olmaksızın İnternet-724’e giremez hale gelir.

ÖNEMLİ UYARILAR:

  • VakıfAnahtar müşteriye özel olup VakıfAnahtar ve VakıfAnahtar tarafından üretilen şifreler başkaları ile paylaşılmamalıdır.
  • VakıfAnahtar sahibi müşteriler VakıfAnahtar tarafından üretilen şifre olmadan sisteme giriş yapamayacaklardır. Bu nedenle ciha zihtiyac duyulduğunda ulaşabilecek şekilde taşınmalıdır.
  • VakıfAnahtar ın kaybolması ya da çalınması durumunda 444 0 724 aranarak 6 nolu seçenek yardımıyla cihaz kullanıma kapattırılmalıdır.
  • Yalnızca İnternet-724 e giriş yapılacağı zaman şifre üretilmelidir. Kullanılmayacak durumlarda şifre üretilmemelidir. 10 defadan fazla şifre üretilerek kullanılmaması durumunda cihazı tekrar senkronize etmek gerekecektir.(bakınız Senkronizasyon).
  • VakıfAnahtar kullanılarak şifre üretildikten sonra zaman sayacı, cihaz kendini kapatana kadar kalan süreyi gösterecektir. Üretilen şifrenin ekranda daha uzun süre kalması isteniyorsa geriye sayım esnasında cihaz üzerindeki tuşa 2 saniyeden az olacak şekilde kısa süreli basılmalıdır.
  • Şifre VakıfAnahtar ekranında görülüyorken şifre üretme tuşuna 2 saniye veya daha uzun süre basmak yeni bir şifre üretilmesine neden olacaktır. Cihaz kapanmadan arka arkaya ancak 5 kez şifre üretebilir. Daha sonra şifre üretilmek istenirse cihazın kendini kapatması beklenmelidir.
  • VakıfAnahtar enerji tasarrufu ve güvenlik amacıyla kullanılmadığı durumlarda ekranını otomatik olarak kapatacaktır.
  • Cihazın pilinin bitmesi durumunda piyasadan temin edilebilecek uygun bir pil ile cihazın pili değiştirilebilir. Pil değişiminden sonra tekrar senkronizasyona gerek bulunmamaktadır.
  • Cihaz su, nem, darbe vb. hasarlara karşı korunmalıdır.

VakıfAnahtar

 
palm 7/24 wap 7/24 internet 7/24 bankomat 7/24 444 0 724